Gratis verzending vanaf € 30 - Laagste prijs garantie - Op werkdagen voor 11:30 besteld, zelfde dag verzonden - geen verzending op vrijdag

Veelgestelde vragen


Boven de 30°C verzenden wij uw aaltjes gekoeld. 
1. Wat zijn aaltjes?
Aaltjes (nematoden) zijn van nature microscopisch kleine rondwormen. Ze zijn tussen de 0,3 mm en 1 mm lang en niet met het blote oog zichtbaar.
2. Hoe gaan de aaltjes te werk?
Na het toedienen gaan de aaltjes actief op zoek naar insectenlarven waar ze vervolgens binnen dringen. De aaltjes voeden zich met de inhoud van hun gastheer en scheiden daar bacteriën uit. Binnen enkele dagen sterven de larven.
3. Zijn er verschillende toepassingsmanieren?
Ja, bodemtoepassing en bladtoepassing. Beide hebben een verschillende methode. Bij bodemtoepassing vermenigvuldigen de aaltjes zich in de plaag. De aaltjes kunnen zich beter verspreiden in een vochtige bodem. Niet drijfnat. Het is aan te raden om na toepassing de bodem nog tot twee weken vochtig te houden. De hoeveelheid aaltjes neemt af wanneer de plaag niet meer aanwezig is, de bodem te droog wordt of als de bodemtemperatuur of omgevingstemperatuur te laag wordt.
Bladtoepassing wordt gebruikt bij rupsen, buxusmot, fruitmotlarven, tripslarven en volwassen trips. De te behandelen planten moeten goed nat zijn. Giet de oplossing in een plantenspuit of drukspuit. De gebruikte plantenspuit of drukspuit dient schoon te zijn. Aaltjes kunnen anders last ondervinden van eventuele resten. Wanneer je een drukspuit gebruikt, zorg dan dat de druk niet hoger is dan 5 bar. De sproeistukken die je gebruikt moeten minimaal 0,5 mm groot zijn. Zo kunnen de aaltjes er goed doorheen.
4. Hoelang zijn de aaltjes houdbaar?
De aaltjes zijn beperkt houdbaar. Het advies is om de aaltjes zo snel mogelijk na ontvangst uit te zetten. Langer bewaren kan in de koelkast (4-12 graden). Op de verpakking staat de uiterste gebruiksdatum, die van toepassing is als de aaltjes gekoeld worden bewaard. Na deze datum zal de effectiviteit van de aaltjes verminderen. Dit betekent niet dat er geen effect kan worden verwacht wanneer het product een week na de uiterste gebruiksdatum gebruikt wordt.
5. Zijn de aaltjes schadelijk voor mens en dier?
Nee, de aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, huisdieren, bijen, vogels en regenwormen. 
6. Bij welke temperatuur kunnen de aaltjes het beste uitgezet worden?
De Steinernema feltiae aaltjes zijn het beste uit te zetten bij een temperatuur van 8 tot 21 graden celcius. De Steinernema carpocapsae aaltjes zijn het beste uit te zetten bij een temperatuur van 12 tot 30 graden celcius.
7. Kan ik een normale gieter gebruiken?
Ja, bij bodembestrijding kun je gebruik maken van een normale gieter. Voor het nauwkeurig en snel uitzetten van de aaltjes kun je ook gebruik maken van de AquaNemix 1.25 V sproeier van Birchmeier. Deze is tevens verkrijgbaar op onze website.
8. Kan ik de aaltjes in bloembakken of bloempotten uitzetten?
Ja. Larven van de taxuskever en larven van de varenrouwmug komen vaker voor in bloembakken of bloempotten. De aaltjes zijn zeer geschikt om deze plagen te bestrijden.